pátek 18. ledna 2013

Terry Pratchett - Jingo (Hrrr na ně!)

Je zkouškové, a mně se špatně usíná. Celý den si trápím oči psaným textem a opisováním, což ostatně dělám převážnou většinu roku. Na knížky (ačkoliv se podle tohoto bloku nemusí zdá, čtu rád, a leckdy jsem dokázal spolknout i několik knížek během týdne) mi nezbývá ani tak čas, jako spíš energie.
Naštěstí doba pokročila, a tak si líní a unavení lidé nemusí knížkami zatěžkávat oči a ruce, ale mohou si všechno pohodlně poslechnout. Nutno říci, že podání neznámého předčítače je prostě famózní, občas se u něj ani nedá usnout, jak dobře namluvené to je, intonace, změny hlasů pro jednotlivé postavy (vskutku perfektní práce s hlasem, jde nejspíš jen o jednoho člověka) bez efektů, kromě přidání ozvěny pro repliky Smrtě. Radost pro uši.

Teď o knize. Ta se odehrává zpočátku hlavně v Ankh-Morporku na Zeměploše, hlavními postavami jsou členové Městské hlídky - Sam Elánius, kapitán Karotka, Angua - jeho přítelkyně vlkodlačice, desátník Noby Nóblhóch a seržant Tračník a další členové. Obzvláště duo Noby Tračník značně exceluje pod vedením patricije Vetinariho.
Celý problém se točí hlavně kolem ostrova, který se vynořil v moři mezi Ankh-Morporkem a Klačí. Ačkoliv tyto dva národy spolu žijí do té doby vcelku přátelsky vedle sebe, nové území chce pro sebe samozřejmě každý z nich. A jak to tak vypadá, schyluje se k válce.

Co se knihy týče - úroveň příběhů Zeměplochy je jakýsi standard, k tomu série příběhů o Hlídce patří k těm ještě lepším z nich. Když k tomu přidáme postavu 71hodinového Ahmeda... Dostáváme se na vysokou úroveň.

Žádné komentáře:

Okomentovat