pondělí 28. dubna 2014

George Orwell - The Animal Farm (Farma zvířat)


Mimo jiné 13/35.Vcelku proslulá (každý se o ní učil) kniha George Orwella bajkou připomíná dějiny komunistické strany v Rusku, a vůbec odráží spoustu jiných totalitních režimů.
Také vcelku krátká záležitost, která by snad mohla být zábavnější, jenže tak to v té historii nebývá. Ve své podstatě byla podle mě asi lepší než 1984, protože můj osobní názor na Orwella je spíš ten, že ve psaní příběhů zas tak skvělý není. Ovšem pokud mluvíme o nastavení zrcadla totalitním režimům, jde o člověka na svém místě.



Ukázka:

Já jsem zvíře, ty jsi zvíře,
my jsme všichni zvířata,

budoucnost jak zlato září
veselá a bohatá.

Jednou přijde slavná chvíle,
kdy bez lidí budem žít,

rodnou hroudu vlasti drahé
jen pro sebe budem mít.

Kde jsou zvonce,
kde je chomout,

kde je postroj z našich zad?
Ostruhy a kruté biče
těch se každý zbaví rád.

Moře sena, moře zrní,
každý bude spokojen.

Jetel, oves, boby taky
budou naše v onen den.

Jasné slunce nad Anglií
čistší voda potoků,

vítr bude vonět jarem,
až shodíme jho otroků.

Přiložíme nohu k dílu
pro tu naši svobodu,

volněji se bude dýchat
zvířecímu národu.

Já jsem zvíře, ty jsi zvíře,
my jsme všichni zvířata,

budoucnost jak zlato září
veselá a bohatá.

Píseň všechny neobyčejně rozrušila. Než ji Major stačil dokončit, zvířata už zpívala sama. Dokonce i ta nehloupější pochytila melodii a pár slov, a chytřejší - jako prasata a psi - znala celou písničku v mžiku zpaměti. Pak, po několika pokusech, se Zvířata Anglie rozezněla po farmě v nádherném unisonu. Krávy ji bučely, psi kňučeli, ovce bečely, koně ržáli, kachny kvákaly. Píseň se jim tak líbila, že si ji přezpívali pětkrát po sobě, a kdyby nebyli vyrušeni, zpívali by ji až do rána. Hluk však probudil pana Jonese, který vyskočil z postele v domění, že na dvoře je liška. Popadl pušku, jež vždycky stála v koutě v ložnici, a vypálil do tmy několik kulek. Kulky se zaryly do zdi stodoly a shromáždění se rychle rozprchlo. Všichni spěchali na kutě - ptáci vyskočili na hřady, zvířata se uvelebila do slámy. Za chvíli celá farma spala.


Žádné komentáře:

Okomentovat