středa 2. dubna 2014

Philip K. Dick - Do Androids Dream of Electric Sheep? (Blade Runner - Sní androidi o elektrických ovečkách?)


Knižní předloha filmu Blade Runner s perfektním Harrisonem Fordem, který má zajímavou vizuální stránku, i když se jedná jen o zajímavou detektivku ve sci-fi kabátě.
Knížka má atmosféru daleko ponuřejší - na Zemi, zničené poslední světovou válkou a zaneřáděnou radioaktivním prachem už zbývají jen poslední lidé - příliš staří, aby odešli kolonizovat jiné světy, speciálové, které už prach zbavil možnosti reprodukce a pak lidé, jako je Rick Deckard, který se svou ženou opečovává svoji ubohou elektrickou náhražku ovce. Oba se potácí na okraji deprese. Rick touží po opravdovém zvířeti, na které při své profesi policajta nemá prostředky. Jeho šance je dostat se na místo hlavního nájemného lovce a zabít pár uprchlých androidů za vysoké prémie. Jeho přání se zanedlouho splní, protože nájemný lovec Dave Holden je zraněn uprchlým androidem, a jeho práci - odstranění 6 androidů, dostává Deckard. Ten si ale zároveň uvědomuje, že nový typ androida s Nexus 6 je více než nebezpečným protivníkem.

Kniha je mou 12. přečtenou knihou ze seznamu 35 knížek, které by jste si měli přečíst. Musím říci, že možná právě k té ponuré atmosféře a trochu jinému úhlu pohledu dávám přednost filmu Ridleyho Scotta, který je svým způsobem kultovní.

Žádné komentáře:

Okomentovat