středa 9. dubna 2014

Timothy Zahn - Star Wars: Heir to the Empire (Dědic Impéria)

Dědic Impéria není první knížkou ze Star Wars, kterou jsem četl. Poněvadž už za rok by měla jít do kin sedmá epizoda, dalo by se předpokládat, že se scénář bude těmito knihami přinejmenším inspirovat. Po přečtení tohohle dílu, který je prvním z trilogie Ruka Thrawnova, ale popravdě doufám, že se najde inspirace jinde. Nemluvě o tom, že na filmu se mají podílet i herci původní trilogie, jenže příběh této knihy se odehrává 5 let po skončení episody VI, zatímco od jejího natočení uběhlo 30 let - což se na hercích poněkud podepsalo. Z původního obsazení by u mě prošli akorát R2-D2, C3PO a Chewbacca, všichni snad tuší proč.
Star Wars knížek nemám načteno málo, ovšem všechny příběhy se týkaly období Staré Republiky a Klonových válek, nedávno jsem si přečetl knihu o nájemných lovcích. Autorů těchto knih je několik, a podle tématu také stoupá a klesá úroveň jednotlivých knih. Všem mohu doporučit knihu Darth Maul: Sabotér od Jamese Lucena, která by si podle mě zasloužila zfilmování spíš, než nějaká první epizoda. Zklamáním byla třeba dlouhá série o mladém Boba Fettovi, kde pouhý fakt, že Boba má skvělé geny, nepřemůže to, že mu je teprve 10 let.

Dědic Impéria je pro mě bohužel dost velkým zklamáním. *Za touto značkou mohou být spoilery.* Samozřejmě potěší zpráva, že Leia čeká dvojčata, a začíná se cvičit v Jediských schopnostech. Han neztrácí na svém šarmu a dobrodružné povaze, Chewie nelíná, R2-D2 má v pořádku motivátory a C3PO je stále nablýskaný. Luka cosi trápí, a má to zřejmě něco do činění s nějakým dalším mistrem Jedi, který se v té části Galaxie znenadání objevil.
Impérium je sice po porážce u Yavinu otřeseno a rozdrceno, ale s návratem velkoadmirála Thrawna z okrajů se začíná zdát, že se karta může lehce obrátit. A právě Thrawn je v této knize podle mého ten největší problém. Nepochybuji o tom, že Thrawn je výborný taktik a skvělý válečník a vojevůdce (však Zahnovu Mezigalaktickou výpravu, kde se tento chisský génius objeví, jsem četl také), nicméně v odhadování přesných akcí a postupů našich ústředních hrdinů je vskutku nepřekonatelný. Touto schopností disponuje také Talon Karrde, ale ten přeci jen na některé karty nevidí. To, co jsou tito dva schopni vydedukovat z naprosté špetky informací, je až trapně k neuvěření.
Dalším zrnkem písku v oku je postavička pro změnu poněkud zmatečně jednající Mara Jade, ale protože tuším z jiných zdrojů něco dopředu, doufám, že se aspoň tenhle charakter třeba během trilogie poněkud vytříbí.

Pokud vás zajímá, co se dělo po šesté epizodě, je tahle knížka vaší odpovědí. Jestli se chcete dostat do světa Star Wars knižně, doporučoval bych možná sáhnout po něčem jiném.

Žádné komentáře:

Okomentovat