pondělí 1. června 2015

Kurt Vonnegut - Slaughterhouse-Five (Jatka č. 5)

[16/35] Byl jsem v očekávání nějaké podobné knížky jako Věčnou válku a místo toho jsem se dočkal zajímavé směsi sci-fi a protiválečného díla.
V knížce se dozvídáme, že autor bude psát o vybombardování Drážďan za druhé světové války a o tom jak byl německým zajatcem, jak o té knížce dlouho přemýšlel, než ji napsal, a pak si tu knížku můžeme i přečíst.
Hlavním hrdinou knížky je Billy Pilgrim, který kromě toho, že je maličký a hubený a do zajetí padl dost zmatečně a neozbrojený, začne pendlovat časem sem a tam. Takže se z druhé světové války přesouvá do budoucnosti, kde je optikem a ženatý, a pak do nemocnice po nehodě, kde je stále optikem, ale už není ženatý, a do jiné nemocnice, kde se zotavuje z hrůz, které prožil ve druhé světové válce, a kde začne číst sci-fi, a taky na planetu Tralfamador, kde ho malí mimozemšťané drží v zoo spolu s filmovou hvězdou. Během toho pendlování vždycky chvíli trvá, než se zase vrátí do správného okamžiku, takže knížka nejde tak úplně popořádku. Tedy já se v tom vyznal lehce, ale těžko říct, co na to jiní.
V knížce je napsáno, že v Drážďanech umřelo daleko víc lidí, než kolik tam umřelo podle oficiálních zpráv, což nemění nic na tom, že ohnivá bouře je hrozná věc a Drážďaňané by byli určitě radši, kdyby je byla  nepotkala. A pokaždé, když v knize někdo umře, je za tím napsáno tak to chodí, což je docela dobré vyjádření pravdy.
Knížka není dlouhá, je zajímavě napsaná, a někomu se zdála být tak dobrá, že ji dal na ten seznam do časopisu Life a já bych řekl, proč ne?

Žádné komentáře:

Okomentovat