čtvrtek 24. března 2016

Stieg Larsson - Flickan som lekte med elden (Dívka, která si hrála s ohněm)

Počkej, to někdo namluvil? Vždyť je to strašně dlouhý.

Ale jo, namluvil. A docela slušně. Takže tohle je druhý díl trilogie Milénium, která se nám nedávno rozrostla na tetralogii, a je to vcelku nářez. Nevím, jak vypadají krátké matematické pasáže napsané, ale namluvené je to tedy dost obtížné. Nicméně pořád lepší, než verše ve Společenstvu prstenu.
Oč v knize kráčí? Lisbeth si užívá své ulité miliardy, pořídí si nový počítač, paruky, prsa, auto, byt, takový ty věci, který holky rády. Bohužel jejímu poručníkovi začne hrabat z toho, že ho jeho svěřenka drží v šachu videem, na kterém ji znásilňuje, takže se z toho snaží nějak vyvléct. Mikael a časopis Milénium se snaží napsat reportáž o obchodě s prostitutkami a v určitý okamžik se to proplete. Spisovatel, který námět na reportáž do Milénia přinesl je mrtvý i se svojí přítelkyní, a na vražedné zbrani jsou otisky Lisbeth Salanderové. Začíná hon na dívku s dračím tetováním, která zřejmě vůbec není taková, jaká by měla být podle všech zpráv a výkazů vládních orgánů. A někteří policisté počítají se spoluvinou lesbických satanistek.
Kniha mi dělala vskutku dlouhodobou společnost, což je i způsobeno tím, že jsem některé kapitoly musel vyslechnout dvakrát kvůli zapnuté funkci náhodné přehrávání stop - nedoporučuji, děj byl pak opravdu příliš zapletený. I když je fakt, že prostředek se vcelku vleče, jsou tu některé akční scény, které stojí za to.

Žádné komentáře:

Okomentovat