pondělí 18. ledna 2016

Frank Herbert - Children of Dune (Děti Duny)

Slyšel jsem od několika lidí, že celá série Duny má sestupnou tendenci. Nejvíce je za to samozřejmě zodpovědný první, absolutně špičkový díl. Sám za sebe bych mohl pokračování Spasitel Duny a Děti Duny doporučit jen těm, kteří jsou si jistí, že na Arrakis chtějí strávit zbytek života. Existují ještě další dvě pokračování, do kterých se já už pouštět nehodlám. Politické pletichaření a stavba složitých linií není to, co mě na sci-fi přitahuje (např. Nadace), a se sérií s poněkud kolísavou kvalitou už mám taky své zkušenosti (Stopařův průvodce po galaxii).
Příběh knihy není vůbec snadný. Hlavními postavami jsou Ghanima a Leto, dvojčata, která se narodili Chani a Paulovi Atreidovi na konci minulé knihy. Krom toho, že jako každá správná dvojčata mají mezi sebou určité pouto,Ghani a Leta pojí ještě ten fakt, že jsou předzrozená - na buněčné úrovni si nesou všechny vzpomínky svých předků. V tomhle je dokáže pochopit jenom jejich tetička Alia, která je momentálně regentkou Duny. Ta ovšem podlehla tlaku všech vědomí, která v sobě nosí, a vybrala si jako největšího vnitřního pomocníka zrovna zvrhlého zemřelého barona Harkonnena. Přesně toho, kterému podřízla krk v první knize, když jí byly asi čtyři roky, nebo kolik. Jak je ten svět malý.
Dvojčata bohužel pozorují změny, které se s Arrakis dějí. Ekologická revoluce je v plném proudu, takže Duna se začíná zelenat. Fremeni přestávají nosit filtršaty. Plýtvá se vodou na stavbu domů z nepálených cihel. A kromě toho, že fremeni se začínají hašteřit, pletichařit a všeobecně měknout, to jednou ovlivní i červy a produkci koření. Sice větu Spice must flow. v celé knize nenajdeme, ale nám, co si pamatujeme dobré kusy první knihy, je jasné, že bez koření to jen tak nepůjde.
Podle všeho měla první Duna 615 stránek a četla se jedním dechem, Spasitel Duny 256 stránek a trochu to drhlo, tato kniha má stránek 432 a čas od času mě poháněl pocit dočti to, ať to máme z krku. Některé věci mi nepřišly úplně logické, ale nejsem Božský imperátor Duny, abych mohl chápat všechno.

Žádné komentáře:

Okomentovat